Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@11:59:57 GMT

ملک الشعرای سرزمین فیروزه‌ای

تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۲۳۹۴۳۵

ملک الشعرای سرزمین فیروزه‌ای

سال ۱۰۰۰ هجری در تبریز متولد شد اما چیزی نگذشت که خود را پای زنده رود دید و همان جا بود که شعرهایش را نوشت و او را به بزرگترین غزلسرای سده یازدهم هجری تبدیل کرد؛ میرزا محمد علی صائب تبریزی در همین شهر که کوچه هایش تک به تک هنر را فریاد می زند لقب ملک الشعرایی را به دوش کشید و در سال ۱۰۸۶ درگذشت.

به گزارش خبرنگار ایمنا، صائب تبریزی در خانواده‌ای بازرگان زاده شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پدرش از بازرگانان تبریز بود و جزء هزار خانواری بودند که به دستور شاه عباس اول صفوی از تبریز به اصفهان کوچ کردند. عموی او، شمس الدین تبریزی معروف به شیرین قلم، از خوشنویسان به نام بود.

صائب اگرچه در اصفهان رشد کرد و به کسب کمال پرداخت اما چنان که خودش سروده است، زاده‌ تبریز است:

زخاک پاک تبریزست مولد پاکم

از آن با عشقباز شمس تبریزی سخن دارم

صائب از خاک پاک تبریز است

هست سعدی گر از گل شیراز

اودر سال ۱۰۳۴ هجری قمری از اصفهان عازم سرزمین‌های هند، هرات و کابل شد. علت خروج او از کشور چنان که در اشعارش آورده شده، نا به سامانی اوضاع کشور و نارضایتی از وضع آن زمان را بیان شده است:

دل رمیده ما شِکوه از وطن دارد

عقیق ما دل پر خونی از یمن دارد

چند در خاک وطن، غنچه بود بال و پرم

در سر افتاد چو خورشید هوای سفرم

صائب اقامت طولانی مدتی در هرات داشت و پس از آن به کابل رفت و از سوی حکمران وقت کابل، بسیار مقدم شمرده شد. در سال ۱۰۴۲ هجری قمری به اصفهان بازگشت و شاه عباس دوم به او لقب "ملک الشعرا" داد.

میرزا محمد علی سبکی را به کمال رساند که چند سده پس از مرگ او، به نام سبک هندی معروف شد. صائب در اشعارش، اسلوب معادله یا مدعا مثل را بیش از شاعران هم عصر دیگرش در آثارش به کار برده است.

غزل‌های او، سبب شهرتش شده‌اند که اکثر قسمت‌های دیوانش نیز مشمول همین غزل‌ها هستند. صائب، شاعی است عارف و ارادتمند مولانا و حافظ؛ همچنین نازکی خیال، لطافت اندیشه ومضمون های ظریف از ویژگی‌های شعری صائب هستند.

آرامگاهی در جوار آب و آینه

آرامگاه صائب در محله عباس آباد اصفهان واقع شده است و در زمان حیاتش به تکیه میرزا صائب معروف بوده است. در دوران زندیه و قاجاریه، آرامگاه صائب رو به ویرانی رفت تا جایی که دیگر کسی مطلع نبود که آنجا محل تدفین این شاعر است. تنها سکویی از این آرامگاه باقی مانده بود که محل تجمع مردم محله "لنبان" و "عباس آباد" برای خواندن دعا بود و رفته رفته، آرامگاه صائب، به قبر آقا معروف شد.

تا بیش از سال ۱۳۱۷ هجری شمسی، کسی از وجود آرامگاه صائب خبر نداشت و محوطه آرامگاه او، جز موقوفات مسجد لنبان شده بود تا زمانی که جلال الدین همایی، ادیب و تاریخ نگار، به بخشی از این موقوفات راه پیدا کرد و از وجود مقبره صائب آگاه شد.

ساخت آرامگاه صائب به شکل امروزی‌، از سال ۱۳۵۵ آغاز شد. معماری دوران صفویه، الهام بخش ساخت آرامگاه این شاعر بوده است. بنای مقبره صائب، دارای ایوانی به طول حدود پانزده متر و عرض شش متر با ارتفاع هشت متر است که حدود دو متر از سطح زمین بالاتر است و ده پله سنگی سراسر ایوان قرار دارد.

بر روی سر ستون‌ها، قوس‌های جناغی قرار گرفته است و زیر سقف آرامگاه، با طرحی شطرنجی آیینه کاری شده است. جبهه شرقی و غربی ایوان دارای دو دهنه، یک ستون و یک قوس هستند.

سنگ مزار صائب عبارت است از یک قطعه سنگ مرمر یک پارچه یزدی که سنگ مزار قدیمی را در دل آن جاسازی کرده‌اند. سنگ اولیه مزار، که دو نیم شده است، دارای کتیبه‌ای شامل یک مطلع و یک غزل به خط محمد صالح، خوشنویس دوره صفوی است.

در مقابل ایوان آرامگاه، حوض و آبنمایی نظیر چهلستون ایجاد شده است. دو قبر دیگر نیز در جوار قبر صائب قرار دارند که متعلق به فرزندان صائب هستند. و همچنین یک سرو بلند قامت نیز در جوار آرامگاه او وجود دارد.

رنگ قالب فضای آرامگاه، فیروزه‌ای رنگ است و امروزه، جز یکی از اماکن جذاب برای گردشگران محسوب می‌شود که می‌توانند در جوار سبزی درختان محله لنبان و عباس آباد و فضای آرامبخش محوطه، اوقات دلپذیری را در سکوت و آرامش سپری کنند.

منبع: ایمنا

کلیدواژه: صائب تبریزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۳۹۴۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گشایش نمایشگاه توانمندی‌های هنرجویان هنرستان فاطمه الزهرا (س) فیروزه

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی،مدیر هنرستان فاطمه الزهرا (س) شهر همت آباد شهرستان فیروزه گفت: نمایشگاه آثار و توانمندی هنرجویان این هنرستان با هدف معرفی رشته‌های این هنرستان و آشنایی سایر دانش آموزان با رشته‌های فنی و مهارتی است.
مرضیه حصیربافی افزود: در این نمایشگاه ۵۰۰ اثر ۸۰ نفر هنرجوی این هنرستان شامل لباس محلی، لباس مجلسی ولباس شب و عروس، کیف، شال جواهر دوزی شده، پخت دسر، شیرینی، غذای محلی و آثار هنری رشته معماری، انواع دستبند، سبدحصیری، شمع سازی درقالب‌های متنوع، ادویه جات، دم نوش، خشکبار و روغن گیاهی در غرفه‌های خیاطی، گرافیک رایانه، مدیریت خانواده و معماری به نمایش گذاشته شده است.
وی گفت: در این هنرستان رشته‌های رایانه (کامپیوتر)، خیاطی و طراحی دوخت، معماری و مدیریت خانواده تدریس می‌شود.
این نمایشگاه تا پایان هفته برای بازدید دانش آموزان و اولیا در محل هنرستان دایراست.

دیگر خبرها

  • گشایش نمایشگاه توانمندی‌های هنرجویان هنرستان فاطمه الزهرا (س) فیروزه
  • امروز با صائب تبریزی: شرم یوسف مانع رسوایی یعقوب ماست
  • تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ به افق قم
  • تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • فال محمدرضا پهلوی هنگام افتتاح آرامگاه جدید سعدی | تصویر
  • دو بنای همشکل در ایران و ترکمنستان را بشناسید
  • دمیده شدن دوباره امید در کالبد دریاچه ارومیه/ حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • تقویم و اوقات شرعی یک شنبه ۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ به افق قم