Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@15:54:18 GMT

آرامگاه وزیر سلاجقه در کوچه‌پس‌کوچه‌های احمدآباد

تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۲۸۴۸۵۹

آرامگاه وزیر سلاجقه در کوچه‌پس‌کوچه‌های احمدآباد

آرامگاه خواجه نظام الملک طوسی یکی از جاهای دیدنی اصفهان است. این آرامگاه در محله احمدآباد واقع‌شده است. آرامگاه خواجه نظام الملک طوسی مرد بزرگ علم و ادب و سیاست ایران در سال‌های ۴۶۵ و ۴۸۵ هجری قمری، در کنار قبور چند تن از شاهان سلجوقی قرارگرفته است.

به گزارش خبرنگار ایمنا؛ آرامگاه خواجه نظام الملک طوسی مرد بزرگ علم و ادب و سیاست در محله دارالبطیخ اصفهان که امروزه محله احمدآباد است در کوچه‌ای به اسم خود خواجه قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی نیرومندترین و مشهورترین و با درایت ترین وزیر دودمان سلجوقی بود که سلجوقیان در زمان او به اوج قدرت و نیرومندی رسیدند.
در کنار بنای ساده و بی‌پیرایه خواجه تعداد هشت قبر به چشم می‌خورد که اغلب دارای سنگ مرمــر نفیس هستند که بر مدفن خواجه سنگ مرمرین بسیار زیبایی نصب‌شده که در اطراف آن کتیبه‌ای شامل آیه‌الکرسی و کلمات دیگر نوشته‌شده است.

 در این آرامگاه غیر از خواجه نظام الملک «مَلِکشاه سلجوقی»، «ترکان خاتون» همسر ملکشاه و فرزندان این دو یعنی «برکیارق»، «سلطان محمدم» و «سلطان محمود» و نیز «جمال‌الدین حسین بن صفی‌الدین محمد» که از شاهزادگان صفوی است در این محل مدفون هستند. بر سنگ‌های موجود در این محل علاوه بر تاریخ‌های مربوط بـه زمـان سلجوقی، برخی تواریخ ازجمله ۸۵۹ هجری قمری و ۹۳۷ و ۹۵۳ هجری قمری نوشته‌شده است. مادی مشهور «فدین نیز در باغ وسیع آرامگاه جریان داشته و زیبایی خاصی بدان بخشیده است. تا چند سـال پیـش، چنار کهن‌سالی بر درِ این مجموعهٔ آرامگاهی وجود داشت که مردم اصفهان آن را چنار دارالبطیخ می‌گفتند، ولی امروز از این چنار اثری بر جای نیست.


البته احتمـال می‌رود که سنگ‌قبر خواجه و قبور دیگر دولتمردان سلجوقی عوض‌شده است، چراکه عبارات موجود بر روی سنگ قبور به شیوه سلجوقیان نگاشته نشده‌اند و نصب آن‌ها را می‌توان به دوران صفویان نسبت داد ولی از طرف دیگر نیز می‌توان گفت که سنگ مرمر قبور در زمان سلاجقه ساده و بدون متن بوده‌اند و سپس در زمـان صـفویه بـر روی آن‌ها عباراتی که اکنون دیده می‌شود نگاشته شده است.

ملکشاه از جهتی بزرگ‌ترین سلاطین سلجوقی است و دولت سلجوقیان در عهد او به منتهای وسعت و عظمت خود رسیده، چه از حد چین تا مدیترانه و از شمال دریاچه‌ی خوارزم و دشت قاچاق تا ماوراء یمن به نام او خطبه می‌خوانده‌اند و امپراتور روم شرقی و امیران عیسوی گرجستان و ابخاز به او خراج و جزیه می‌داده‌اند.
اصفهان در عهد او از مهم‌ترین بلاد دنیا و یکی از آبادترین آن‌ها بوده و این پادشاه و وزیر دانشمندش خواجه نظام الملک طوسی و عمال و اعیان دیگر سلجوقی در این شهر ابنیه بزرگی ساخته بودند که هنوز آثار یک عده از آن‌ها برجا است.
ملکشاه که دوران ولیعهدی خود را نیز در اصفهان گذرانیده بود، بعد از قتل پدر خود آلب ارسلان اصفهان را به‌طور رسمی به پایتختی خویش انتخاب کرد و عمارت های بسیار از کوشک‌ها و باغ‌ها به دستور او به وجود آمد مانند باغ‌کاران و بیت الماء و باغ احمد سیاه و باغ دشت کور و قلعه شهر و دزکوه که خزانه‌ی خود را در این محل آخری جای داد.
باغ‌های چهارگانه‌ی مزبور هر یک هزارجریب مساحت داشته و به انواع گل‌ها و ریاحین آراسته بوده، ولی باغ‌کاران مشهورترین آن‌ها بوده است. این باغ تا قرن هشتم هجری نیز شهرت دوره‌ی سلجوقی خود را از دست نداده بوده است و هم‌اکنون قسمتی از محله‌ی خواجوی امروز به نام باغ‌کاران شهرت دارد.
ملکشاه که قلمرو سلطنتش از انطاکیه‌ی شام تا کنار سیحون بود، هر موقع فراغتی حاصل می‌کرده در باغ نقش‌جهان (محل فعلی میدان نقش‌جهان) که خود احداث کرده بوده با وزیر دانشمندش خواجه نظام الملک به سر می‌برده و در همین تاریخ است که ثروت شهرهای ممالک سلجوقی به‌سوی اصفهان سرازیر شده است.
ملکشاه در سال آخر سلطنت خود، به‌سوی بغداد حرکت کرد و خواجه نظام الملک نیز همراه پادشاه بود. در این سفر خواجه به قتل می رسد و شاه پس از یک ماه از کسالت و بیماری می میرد.
دکتر هنرفر در کتاب گنجینه آثار تاریخی به نقل از کتاب تجارب السلف می‌گویـد ملکشاه پـس از فـوتش، در شونیز در سمت غرب بغداد مدفون‌شده بود. سپس محمود سـلجوقی و ترکــان خـاتون جسـد وی را ازآنجا بـه اصفهان منتقل کرده و در مدرسه ملکشاهی دفن کردند. این مدرسه در محله دارالبطیخ قرار داشته و احتمال می‌رود که در همان محل دفنِ خواجه نظام الملک بوده است.
به دلیل اینکه خواجه شهرت بیشتری نسـبت به ملکشـاه داشته، این مکان بین مردم، به تربت نظام نیز مشهور است. بر اساس همین نظریات قبور دیگری که در کنار آرامگاه خواجه قرارگرفته را به چند تن از شاهان سلجوقی نسبت می‌دهند و به نظر بسـیاری از محققیـن و کارشناسـان در گذشته بنای درخوری نیز بر این قبور وجود داشته است.

برای دیدن از این آرامگاه می توانید سری به اصفهان محله احمدآباد، کوچه نظام الملک بزنید و از تاریخ خفته در این کوچه پس کوچه ها باخبر شوید.

منبع: ایمنا

کلیدواژه: اصفهان سلجوقیان شهرگردی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۸۴۸۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۸۰ درصد تجارت ما از خلیج فارس است

امیر سرتیپ «مهدی خواجه‌امیری» معاون هماهنگ‌کننده وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح، در آیین بزرگداشت روز ملی خلیج فارس که در فرهنگ‌سرای اندیشه برگزار شد، با اشاره به اهمیت راهبردی دریا اظهار کرد: در قرآن کریم بار‌ها بار‌ها نام «بحر» آمده است و همین موضوع، گویای اهمیت دریا است.

وی با اشاره به اهمیت خلیج فارس افزود: خلیج فارس بزرگ‌ترین گذرگاه انتقال انرژی جهان است و بیش از ۳۰ درصد انرژی جهان از تنگه هرمز عبور می‌کند؛ بنابراین توجه به دریا و بهره‌برداری از ظرفیت‌های غنی آن می‌تواند موجب پیشرفت‌های بسیار قابل توجه برای کشورمان شود.

امیر خواجه‌امیری گفت: دریا، منبع قدرت و ثروت است و کشور‌هایی که به دریا راه دارند، منابع غنی قدرت و ثروت را دارند.

معاون هماهنگ‌کننده وزارت دفاع تاکید کرد: امنیت خلیج فارس به دلایل گوناگون از جمله دربرگیری بیش از ۸۰ درصد تجارت کشورمان، صادرات نفت و… از اهمیت خاصی برای ما برخوردار است؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی هم بار‌ها بر اهمیت خلیج فارس برای ملت ایران و ملت‌های منطقه، تاکید داشته و دارند.

امیر خواجه‌امیری گفت: ویژگی دیگر خلیج فارس که به این منطقه اهمیت می‌بخشد، سهولت حمل و نقل در آن است.

 

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی دفاعی امنیتی

دیگر خبرها

  • حل مساله گردوغبار نیازمند هم‌افزایی دستگاه‌ها است
  • رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: حل مسئله گرد و غبار نیازمند هم‌افزایی دستگاه‌هاست / باید از ظرفیت رسانه‌ها استفاده کنیم
  • ۸۰ درصد تجارت ما از خلیج فارس است
  • قلعه خواجه لرزید
  • فال محمدرضا پهلوی هنگام افتتاح آرامگاه جدید سعدی | تصویر
  • دو بنای همشکل در ایران و ترکمنستان را بشناسید
  • تشکیل شوراها به منزله مشارکت مستقیم مردم در اداره امور شهرها است
  • نوسازی و بهسازی ۱۰۰۰ تاکسی فرسوده نیازمند حمایت مستقیم استاندار است
  • تشکیل شوراها اسباب تحکیم پایه‌های نظام را فراهم کرده است
  • با قدم زدن در خانه تاریخی زینت الملک قوامی به تاریخ سفر کنید + فیلم